اولین کارخانه تولید پودر ماهی در ایران در سال ۱۳۲۷ در استان هرمزگان تاسیس و راهاندازی گردید. تقریبا ۴۰ سال بعد (سال ۱۳۶۷) بخش خصوص وارد این صنعت شده و اولین کارخانه خصوصی تولید پودر ماهی در کشور با نام پودر ماهی چنوب در کشور راه اندازی شد. در حال حاضر نیز تقریبا ۴۷ کارخانه تولید پودر ماهی در کشور با ظرفیت ۱۲۰۰ تن ماده اولیه در روزبه صورت استاندارد مشغول به تولید این منبع پروتئینی ارزشمند میباشند.
چالشهائی در کشودر در حوزه تولید پودر ماهی وجود دارد که در صورت نادیده انگاشتن آنها و عدم تلاش در رفع آنها میتواند آینده این صنعت را تحت تاثیر قرار دهد.
چالش اول: وجود واحدهای غیراستاندارد در حوزه تولید پودر ماهی
ایراد اصلی وارده به این واحدها عدم بهرهوری مناسب در تولید پودرماهی از ماده اولیه است که از یک سو سبب هدر رفت بخش قابل توجهی از ماده اولیه میشود و از سوی دسترسی به مواد اولیه را توسط کارخانجات استاندار تولید پودر ماهی با چالش مواجه میکند.
در واحدهای غیراستاندارد به دلیل جدا نکردن روغن، میزان محصول تولیدی بیشتر خواهد شد (حدودا ۳.۵ تا ۴ کیلوگرم پودر ماهی از هر ۵ کیلوگرم ماده اولیه). افزایش تولید محصول منجر به کاهش قیمت محصول تولیدی، افزایش فروش و افزایش خرید مواد اولیه توسط این واحدها خواهد شد. که در نهایت منجر به کاهش ظرفیت تولید کارخانجات استاندارد و کاهش بهرهوری از مواد اولیه میشود.
چالش دوم: کمبود مواد اولیه و افزایش تقاضا
یکی از منابع اصلی تولید پودر ماهی در شمال کشور ماهی کیلکا است که به دلیل کاهش ذخایر آن از سال ۱۳۷۸ به دلیل هجوم شانهدار مهاجم دریای خزر Mnemiopsis leidyi مشکلاتی را در تامین مواد اولیه ایجاد نموده است.از طرف دیگر رشد آبزیپروری تقاضا برای این محصول را افزایش داده است. به طوریکه در دوره ده ساله منتهی به سال ۱۳۹۱ میزان قیمت پودر ماهی خارجی وارداتی رشد داشته است.
بدون دیدگاه